Przejdź do treści

Forum

Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

Bal Andrzejkowy a Halloween

Coraz częściej zamiast balu Andrzejkowego organizowane są przyjęcia Halloween. Gdzie zamiast wróżb Andrzejkowych ludzie przebierają się za rozmaite potwory i straszydła. Osobiście uważam, że bal bez wróżb to nie to samo. Ile razy się przelewało wosk przez kluczy i się zastanawiało co owy kształt przypomina. Nie rozumiem tego wielkiego bum związanego z tym świętem zapożyczonym od Ameryki. Zabawa zabawą ale przebieranie się w stroje Halloweenowe jest dosyć dziwne. Jeszcze rozumiem dzieci biegające z prześcieradłami na głowie, które się napatrzyły jaka to jest fajna zabawa w rozmaitych filmach w telewizji. Ale ludziom starszym coś takiego już nie wypada. Tak samo zabawa z Halloween’owa dynią. Ile się musiałem namęczyć żeby znaleźć odpowiednią dynie w sklepie. Ale to i tak nic w porównaniu z tym ile mi zajęło wydrążenie jej i wyrzeźbienie strasznej buźki. Ale za to jakie było szczęście dziecka. Kiedy zobaczyła, że tatuś zrobił dekoracje na Halloween specjalnie dla niej. To już było bezcenne.

Jeszcze jakiś czas temu nie podzielałem organizowania halloween w Polsce, ale w obecnej sytuacji - dlaczego niby nie? Kościół przegina ze swoim zachowaniem i pokazuje, że nie można ufać tej instytucji. Zabawy można zapożyczyć z USA i też będzie fajnie.

Dodatkowo 1 listopada prawdopodobnie zamkną cmentarze więc dzieci mogą się pobawić w przebierańców.